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Verfasst: 7. Okt 2018 20:37
von joli cœur
Ich hatte mal eine Studie gelesen (die ich partout nicht mehr finden kann), die in Japan gemacht wurde. Der Zweck war herauszufinden, wie sich der hohe Phytinsäuregehalt im Soja auf die Mikronährstoffaufnahme auswirkte.
Zur Überraschung der Forscher stellte sich aber heraus, dass vielmehr die Isoflavone im Soja die Mikronährstoffaufnahme behinderten.
Hier noch eine Info-Sammlung vom ergo-log: http://ergo-log.com/soya-archives.html

Verfasst: 7. Okt 2018 20:54
von illith
alsoo, das hätte ich echt noch NIE gehört.

Verfasst: 12. Nov 2018 10:50
von nana1907
illith hat geschrieben:oh, das kenn ich ja gar nicht :o
hast du das gelesen?

witzig ist ja auch immer, wie sich um hormonähnliche Substanzen in Pflanzen Sorgen gemacht wird - aber um tatsächliche Hormone in Muttermilch anderer Säugetiere, die bis vor kuzem schwanger waren oder schon wieder schwanger sind, macht sich niemand n Kopf^^
so wahr... immer sticht die "vegane Problematik" ins auge..

Debunking von Soja Mythen

Verfasst: 6. Sep 2020 16:18
von somebody
Mihai Andrei hat geschrieben:The Conclusions

It’s always challenging to study the health impacts of a particular food or ingredient. There have been hundreds of studies on the health impacts of soy, some bigger and more thorough, some a bit more shallow, all with their own limitations. Studies often show correlation without causation, but the weight of evidence strongly indicates health benefits from eating soya — even if it just replaces unhealthier foods.

The phytoestrogens in soy play a complex role in the human body and the mechanism, but most studies find neutral or positive effects. However, in some niche situations, specialy attention must be paid to soy (for instance soy may interfere with thyroid hormone medication). Evidence indicates soyfoods can be safely consumed by all individuals except those who are allergic to soy protein, which is a rare allergy.

Aside from the phytoestrogens, soy contains plenty of vitamins, minerals, and nutrients. Soy can also be prepared in different types of foods — and some are healthier than others.

As is always the case, soy is best consumed in a balanced diet. Any food consumed in extremes will likely lead to negative health outcomes.
https://www.zmescience.com/other/featur ... soy-myths/

keine Wirkung von Soja, Isoflavonen auf Östrogen-, Testosteronspiegel bei Männern

Verfasst: 16. Feb 2021 20:42
von somebody
Katharine E. Reed et al hat geschrieben:Neither soy nor isoflavone intake affects male reproductive hormones: An expanded and updated meta-analysis of clinical studies
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3820302926