Das wirft die Frage auf, ob dieser Effekt auf Sucralose begrenzt ist, oder auch andere nichtkalorische Süßstoffe betrifft. Dazu das hier: https://www.eurekalert.org/pub_releases ... 013120.php
Nicht ganz einfach zu deuten:
Das hört sich erstmal besorgniserregend an. Aber dann das:"The most important take-home message is that sweet taste in itself may have an impact on carbohydrate metabolism and glucose control," Pepino said. "Even though the sample population in our study was small, the findings add to a body of evidence that suggests sweetness should be consumed in moderation, regardless of the calories."
Da wäre ich als Normalgewichtiger ja fein raus... Dennoch: Kommt mir so vor, dass neue Studien wie so oft eher neue Fragen aufwerfen, als alte zu beantworten. Kann jemand von euch Licht ins Dunkel bringen - sind auch angeblich "gesunde" Süßstoffe wie Erythrit und Stevia mit Vorsicht zu genießen?When people of healthy weight swallowed the sucralose, their blood insulin levels decreased modestly during the first hour, and their insulin sensitivity increased by about 50%, said graduate student Clara Salame, who co-wrote the study.
However, when people with obesity swallowed the sucralose, their insulin levels increased significantly more than when they drank water or when they tasted the sucralose but spit it out.
"While insulin responses to either tasting or swallowing the sucralose were similar in those of normal weight, those responses were very different in people with obesity," Pepino said. "Therefore, we hypothesize that some post-ingestive effects of sucralose may occur only in people with obesity.
"However, our study included people who were not habitual consumers of artificial sweeteners, and further studies are needed to explore what happens with this acute effect of sucralose after long-term use."
Nachtrag: Stevia scheint allgemein als unproblematisch wenn nicht gar gesundheitsförderlich angesehen zu werden - eine Internetrecherche fördert schnell zahlreiche Quellen zutage, nach denen Stevia die Insulinsensitivität erhöht. Eine davon: https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 104441.htm
Hier wird sogar über den zugrundeliegenden Mechanismus spekuliert. Puh, ich bin erleichtert.
2. Nachtrag: Mehr Evidenz für Stevia, und Erythrit scheint auch OK: https://www.researchgate.net/publicatio ... ntolerance
Zweimal Puh!