http://www.bioimkerhonig.de/bienenhonig ... -vegan.phpDie „Ausbeutung“ der Bienen
Ein starkes Bienenvolk produziert in einem Sommer (entsprechend ausreichende Trachtquellen vorausgesetzt) etwa 140 kg Honig. Davon verbraucht es etwa 80 kg für den „laufenden Betrieb“, also zum Heizen der Behausung, Aufzucht des Nachwuchses, für Wachsproduktion, als "Flugbenzin". Bleiben also etwa 60 kg als Wintervorrat, von denen aber nur etwa 25 kg gebraucht werden — der Rest ist wirklich überflüssig und wird nicht benötigt. Es können also ca. 35 kg geerntet werden, ohne den Bienen etwas anzutun. Allerdings ernten die meisten konventionellen (und die industriellen sowieso) den gesamten Wintervorrat und geben als Winterfutter eine Zuckerlösung. Bio-Imker überwintern ihre Völker dagegen auf eigenem Honig (höchstens ein Teil wird durch Futter ersetzt).
einfach mal die ganze seite durchlesen...
ein paar gedanken, die auch richtung pro-honig gehen habe ich auf einer anderen seite gesehen:
http://www.satyamag.com/sept05/greger.htmlI’m afraid that our public avoidance of honey is hurting us as a movement. A certain number of bees are undeniably killed by honey production, but far more insects are killed, for example, in sugar production. And if we really cared about bugs we would never again eat anything either at home or in a restaurant that wasn’t strictly organically grown—after all, killing bugs is what pesticides do best. And organic production uses pesticides too (albeit “natural”). Researchers measure up to approximately 10,000 bugs per square foot of soil—that’s over 400 million per acre, 250 trillion per square mile. Even “veganically” grown produce involves the deaths of countless bugs in lost habitat, tilling, harvesting and transportation. We probably kill more bugs driving to the grocery store to get some honey-sweetened product than are killed in the product’s production.
erwähnenswert finde ich auch den Gedankenanstoß zum Schluss:
Our position on honey therefore just doesn’t make any sense, and I think the general population knows this on an intuitive level. Veganism for them, then, becomes more about some quasi-religious personal purity, rather than about stopping animal abuse. No wonder veganism can seem nonsensical to the average person. We have this kind of magical thinking; we feel good about ourselves as if we’re actually helping the animals obsessing about where some trace ingredient comes from, when in fact it may have the opposite effect. We may be hurting animals by making veganism seem more like petty dogmatic self-flagellation.
In my eyes, if we choose to avoid honey, fine. Let’s just not make a huge production of it and force everybody to do the same if they want to join the club.